Гербіциди проти амброзії

  • 1389

 

Гербіциди проти амброзії

Що важливо знати про такий шкодочинний карантинний бур’ян як амброзія полинолиста? Це пізня яра культура, яка відноситься до айстрових, так само як і соняшник. Пилок амброзії – це досить сильний алерген і викликає у людей захворювання - амброзійний  поліноз. Амброзію дуже важко вивести, адже рослина утворює від 30 до 100 тисяч насінин, виснажуючи при цьому ґрунт. Насінини можуть зберігатися у ґрунті протягом сорока років.

Амброзія характеризується досить потужною вегетативною масою, тому здатна пригнічувати культурні рослини навіть на початку вегетації. Для утворення сухої речовини амброзії полинолистій  необхідно  50 т води, це, до речі,у  двічі більше ніж потребує пшениця чи соняшник і в тричі – ніж кукурудза. За умов густоти 20 рослин на 1 м рослина виносить із ґрунту 135 кг Азоту, 40 кг Фосфору та 150 Калію із одного гектара. Амброзія сходить на полі набагато пізніше ніж усі інші бур’яни, тому, на жаль, проконтролювати її сходи на полі за допомогою ґрунтових гербіцидів просто нереально. Найефективніше застосовувати страхові післясходові гербіциди.

В зернових культурах проблем із нею не буде, якщо своєчасно застосувати гербіциди.  А в посівах сої та соняшнику вивести амброзію полинолисту задача не з легких. Контролювати дводольний бур’ян у дводольній культурі досить складно.

Тому рекомендуємо познайомитися з гербіцидами для боротьби із амброзією полинолистою в посівах найпопулярніших культур – соняшнику, сої та зернових.

В посівах соняшнику найефективніше контролює амброзію гербіцид Імпекс Дуо, прямий аналог гербіциду Євролайтінг. Але важливо не забувати, що даний гербіцид використовується за технології вирощування Чисте поле і ним можна обробляти тільки соняшник, який має генетичну стійкість до гербіцидів із імідазолінової групи. Норма витрат гербіциду 1-1,2 л/га. Гербіцид найкраще вносити у ранні фази розвитку бур´яну. Також Імпекс Дуо має і пролонговану ґрунтову дію.

На другому місці опиняється гербіцид Гренадер, прямий аналог гербіциду Гранстар. Ним також обробляють посіви гібридів соняшнику, які вирощуються за технологією Сумо(Експрес). Для ефективної дії гербіцид найкраще вносити у ранні фази розвитку амброзії. Норма витрат 25-50 г/га.

 

На третьому місці опиняється гербіцид Геліос, що являється прямим аналогом гербіциду Раундап. Його застосовують на генномодифікованій сої, при підготовці поля до сівби, а також на будь-якій території не сільськогосподарського призначення. Норма витрати 3-6 л/га.

На четверте місце потрапляє гербіцид Базагран, який застосовують у посівах сої. Норма витрати від 1,5 до 3 л/га. Окрім сої його також можна застосовувати в посівах гороху, рису, льону, проса та кукурудзи. 

 

І останнє місце надаємо грунтовому гербіциду Промекс, який зареєстрований на соняшнику, сої, картоплі, часнику, петрушці, моркві. В середньому норма внесення становить від 1,5 до 3 л/га. Період захисту триває від 14 до 20 днів.

                                              Державний фітосанітарний інспектор відділу

                                              прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу

                                              ризиків  Вега С.І.