A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Куликівська громада
Львівська область, Львівський район

28 липня Всесвітній День боротьби з гепатитом

Дата: 20.07.2021 15:48
Кількість переглядів: 20

Вірусний гепатит А – це  гостре інфекційне захворювання з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу. Збудником хвороби є вірус. Джерелом інфекції є хвора людина. Інфекція передається через шлунково-кишковий тракт. Виділяється вірус в навколишнє середовище з випорожненням хворого і потрапляє в організм здорової людини через забруднені харчові продукти, воду, предмети побуту, брудні руки, недотримання особистої гігієни.

Вірусний гепатит А вважається сезонним захворюванням, як правило, збільшення випадків захворювання спостерігається в осінньо-зимовий період. У народі його називають хворобою брудних рук. Інкубаційний період триває – 7-50 днів  (в середньому 15-35 днів).

Вірус гепатиту А досить стійкий у навколишньому середовищі. При кімнатній температурі він може зберігатися до двох тижнів, а при температурі +4°С протягом кількох місяців. Вірус також досить стійкий до дії дезінфікуючих засобів, але швидко гине при кип’ятінні (через 10 хвилин).

Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту А відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни.

Щоб уникнути захворювання  рекомендуємо:

  • Ретельно мити руки після відвідування туалету, перед приготуванням та вживанням їжі.
  • Вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та децентралізованого водопостачання, які контролюються відповідними службами;
  • Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
  • Воду з децентралізованих джерел (колодязів, каптажів, тощо) перед вживанням кип’ятити не  менше 10 хв., дати відстоятися;
  • Не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;
  • Ретельно мити перед вживанням сирі овочі та фрукти кип’яченою водою;
  • Розливне молоко обов’язково кип’ятити;
  • Дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі. 

Розповсюдження та профілактика парентеральних гепатитів


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь