Жовківська ДПІ нагадує, що єдиний рахунок для сплати податків – це просто і зручно

Жовківська ДПІ нагадує, що єдиний рахунок для сплати податків – це просто і зручно

  • Переглядів: 258

Жовківська ДПІ нагадує, що єдиний рахунок для сплати податків – це просто і зручно Жовківська ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області нагадує, що з 01 січня 2021 року набрали чинності норми законодавства, якими затверджено Порядок функціонування єдиного рахунка. Відповідно до Порядку єдиний рахунок відкривається на ім’я Державної податкової служби України у Державній казначейській службі України (Казначействі). Для цього необхідно подати повідомлення про використання єдиного рахунку в електронній формі через Електронний кабінет. Сплатити через єдиний рахунок платник має можливість всі поточні платежі, податковий борг за такими платежами та недоїмку з єдиного внеску, грошові зобов’язання, які визначено на підставі податкових повідомлень-рішень. Водночас, єдиний рахунок не може бути використаний для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податку на додану вартість, акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового, а також для сплати частини чистого прибутку до бюджету державними та комунальними підприємствами та їх об’єднаннями. Звертаємо увагу, що з початком використання єдиного рахунку платник зобов’язаний здійснювати сплату вищезгаданих платежів, через єдиний рахунок. В іншому випадку такі кошти, сплачені на інші рахунки, вважаються помилково сплаченими грошовими зобов’язаннями. Слід зазначити, що такий спосіб сплати податків і зборів є комфортним, оскільки скорочує платникам фінансові витрати і час на формування розрахункових документів. Щоб перейти на єдиний рахунок, необхідно здійснити три простих кроки. Перший – через Електронний кабінет подати «Повідомлення про використання єдиного рахунку» за формою J/F 1307001.

Добровільне декларування

Добровільне декларування

  • Переглядів: 211

Коротко про добровільне декларування неоподаткованих свого часу активів обопільно вигідне і громадянину, і державі/ Головного управління ДПС у Львівській області звертає увагу, що одноразове добровільне декларування  – це цивілізована легалізація активів громадян, які свого часу були приховані від оподаткування. Завдяки цьому процесу держава дає можливість платникам податків повернути кошти у прозорий та легальний обіг. Потенційно – це сотні мільярдів гривень. В рамках цієї амністії ставка податку складатиме 5 відсотків, для закордонних активів – 9 відсотків. Декларацію можна буде подати лише в електронному вигляді з 1  вересня цього року по 1 вересня наступного, 2022 року. Важливо, що це декларування є правом, а не обов’язком громадянина, а декларант у випадку декларування неоподаткованих свого часу активів буде звільнений від відповідальності. Хто може скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням Головного управління ДПС у Львівській області звертає увагу, що скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи - резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об’єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об’єкти декларування, і які відповідно до Податкового кодексу України є чи були платниками податків. Особи, які мають право скористатися правом на одноразове (спеціальне) добровільне декларування та не скористалися таким правом, вважаються такими, що повідомили контролюючий орган про відсутність у власності станом на дату завершення періоду проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування активів, одержаних (набутих) за рахунок доходів, з яких не сплачено або сплачено не в повному обсязі податки і збори відповідно до податкового законодавства на момент нарахування (отримання) таких доходів та/або склад та обсяг таких активів перебуває в таких межах: 1) активи, крім нижчевизначеними пунктами 2 і 3, сумарна вартість яких не перевищує 400 тисяч гривень станом на дату завершення періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування. У разі якщо грошова вартість таких активів визначена в іноземній валюті/банківських металах, їх вартість зазначається у гривні за офіційним курсом національної валюти до іноземної валюти, установленим Національним банком України/облікової ціни банківських металів, розрахованої Національним банком України на дату подання декларантом одноразової (спеціальної) добровільної декларації;

Круглий стіл з підприємцями

Круглий стіл з підприємцями

  • Переглядів: 219

Заступник начальника Жовківської ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області Віктор Порохняк провів засідання «круглого столу» з підприємцями. Під час засідання розглянуто питання про застосування реєстраторів розрахункових операцій та єдиного рахунка.